^

Шта би беба могла да уради за 5 месеци?

, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Шта би беба могла да уради за 5 месеци? Ово питање често постављају родитељи и на њега има много одговора. У петом месецу, дете нема само физиолошке потребе - он већ зна како да разликује друге од својих, он треба све активније кретање и пажњу одраслих. Он има промену у трајању сна и количини хране. Више о овоме.

Тежина и висина детета на 5 месеци

Док је беба навршила пет месеци, тежина му се удвостручила у односу на његов рођендан. Раст детета у поређењу са растом при рођењу се повећава за 14-15 цм, а параметри су следећи: дете добија до 700 грама, и расте на око 67 цм. За 21 дан, дијете једва може добити висину и тежину, а онда за тједан дана може добити доста - и до 2 цм, а кожа дјетета још увијек је подложна алергијским реакцијама и иритацији. Стога, морате користити дјечја уља и прашке, не заборавите да купате дијете.

Развој говора у 5 месеци

Дете у овом узрасту проширује опсег својих слогова. Он може изговарати најједноставнији слог неколико пута заредом. На пример, "ма" или "па." А онда одраслима изгледа да беба каже “мама” или “тата”. Па, ако одрасли хвале дијете за "разговор", они су активно укључени у њега. Дакле, ви говорите о кохерентном говору и интересовању за њега.

Ако родитељи још нису посјетили оториноларинголога с дјететом, потребно је то учинити како би се на вријеме препознало тренутно стање слуха или вида, као и развој говора.

trusted-source[1], [2], [3]

Моторне способности дјетета на 5 мјесеци

Петомјесечна беба може сједити усправно дуго времена. Дете вероватно још треба да буде подржано јастуком, али већ неколико секунди може да седи сам без подршке.

Нека деца од 5 месеци могу се већ преврнути од леђа до стомака. Чим се дете окрене, можете приметити како он ради са својим ногама и љуља. Припрема се за пузање и урадиће то за пар месеци! Али запамтите да ако ваше дете може да се окрене, не би требало да га остављате на кревету или другим високим површинама са којих може случајно пасти и бити повређен.

За пет месеци, дете већ разуме много више. Он може повући предмете ближе себи и узети их у длан, а затим се вјешто помакнути с једне руке на другу. Дете може чак и држати боцу или шалицу самостално.

Шта би беба могла да уради за 5 месеци?

Дете за пет месеци може већ 15 минута да се забавља са светлим играчкама. Сада он сам разуме и бира које предмете воли, а које не. Координација дјететових руку се развија боље и боље, стога је у стању да добро ухвати и држи играчке.

У овом узрасту, дете већ скоро пролази хипертонију мишића. Покрети постају координиранији, од тога дијете може бити неовисније. Да би се овај процес квалитативно побољшао, потребно је да беба повремено учини лагану здравствену масажу.

trusted-source[4]

Спавање бебе за 5 месеци

Већина беба спава цијелу ноћ у 5 мјесеци, али не и све. Охрабрите дете да уђе у ритам нормалног ноћног сна. Почните са топлом купком, а затим неколико минута лаганог замаха са песмама и причама, а очи вашег детета ће се полако затворити.

Навикните се да ставите бебу у кревет у поспану, а не у потпуно спавање, кревет. На тај начин ће ваше дијете научити да се смири како би спавало самостално, а не да се ослања на вас.

Током дана, петомесечна беба још увек треба да спава два пута дневно - једном ујутру и једном поподне. Ставите дете у креветац на први знак поспаности, немојте одлагати тренутак сна.

trusted-source[5]

Храњење за 5 месеци

У петом месецу живота, већина беба је већ добила неопходну залиху гвожђа, која је још увек била у мајчином абдомену. Ако је беба већ на вештачким мешавинама млека, неопходно је да садрже неопходне минерале и витамине.

Ако беба настави сисати, треба му житарице са довољним нивоом гвожђа. У петом месецу живота беба може да једе више млека, јер му се стомак повећава. По правилу, за такве бебе унос хране је оптималан 4-5 пута дневно, а ноћу дијете више не једе. Али ако беба још увек доји, још увек може да једе до 8 пута дневно.

trusted-source[6]

Визија детета на 5 месеци

До овог доба, визија детета постаје оштрија. Чак и зрикавац, који је био јасно видљив до 5 месеци, нестаје. У овој фази, дјеца могу добро видјети на различитим удаљеностима, а њихове очи се могу фокусирати на субјект. Са пет месеци, перцепција боје вашег детета се изоштрава до те мере да може да разликује две нијансе исте боје. Али деца у овом узрасту још увек преферирају примарне боје као што су црвена, плава и жута.

trusted-source[7], [8], [9]

Перцепција звука за 5 месеци

За пет месеци, деца почињу да разумеју значење звукова које чују, као што је лајање пса или покретање мотора аутомобила. Иако деца у овом узрасту још увек не могу да разумеју речи, могу окренути главу уз звук свог имена или одговорити на једноставну „не“ команду.

Дете од пет месеци је посебан свет који захтева пажљив став и пажњу.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.