^

Обавезна вакцинација за мачке

, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Ветеринари су поделили вакцине у две велике категорије, као и малу трећу категорију. Обавезне вакцинације су вакцинације које се морају дати свакој мачки у одређено време у њеном животу. Опционе вакцинације су вакцинације које су неопходне само за неке мачке, у зависности од фактора као што су географска локација и начин живота. Друге вакцине су такође доступне, али се обично не препоручују мачкама.

Панлеукопенија (обавезна вакцинација)

Прва вакцинација против панлеукопеније (вирус панлеукопеније мачака) треба да се уради у доби од 6 - 8 недеља док се маче дође у нову кућу, гдје може бити друге мачке. Ако је маче је посебно угрожена у областима где постоје случајеви болести, вакцинација може да се уради у доби од 6 недеља, а затим сваке три - четири недеље, док је 16 недеља. Разговарајте са ветеринаром.

Након иницијалне серије вакцинације код вакцине, друга ињекција у доби од 1 до 2 године може бити довољна за мачке које комуницирају са другим мачкама, јер изложеност болести повећава имунитет. Друга ињекција се препоручује након годину дана, а затим не чешће него на сваке три године.

На располагању су две врсте ињекционих вакцина. Први је убијен вирус, други је модификовани уживо. Такође је доступна вакцина за инстилацију у нос. Вакцина заснована на модификованом живом вирусу није препоручљива за трудне мачке и мачиће млађе од 4 недеље. Вакцине на бази убијеног вируса могу бити погодније у групама у којима нема болести, јер нема ризика од повратка вируленције.

Вакцинација против панлеукопеније се често комбинује са вакцинацијама из комплекса вирусних респираторних обољења мачака, ради се једним ињекцијом.

Комплекс вирусних респираторних болести мачака (обавезна вакцинација)

Ваш ветеринар може предложити ињекциону вакцину која садржи синтетичке вирусе херпес симплек (ВХЦ) и каскивирус мачака. Оне се обично комбинују са вакцинацијом против панлеукопеније и обављају се најмање два пута, једним ињекцијом, последња инокулација која није пре 16 година. Киттене могу бити вакцинисане од 6 недеља.

Младе и одрасле мачке треба да примају две почетне дозе, које се примењују са разликом од три до четири недеље. И мачићи и одрасле мачке препоручују се да имају другу ињекцију за годину дана, а затим сваке три године.

Упркос чињеници да су вакцине против вирусних респираторних болести веома ефикасне, оне не спречавају све случајеве болести. Мачка може бити изложена појединачним врстама вируса да се вакцина не одупире или инфекција може бити толико озбиљна да превладава заштитом. Уколико се то догоди, болест обично пролази лакше него код невакцинисане мачке. Вакцинација не спречава стање носиоца код мачака, што је свеједно постало заражено.

Вакцине из респираторних вируса доступне су као ињекције на основу модифицираног живог вируса, убијеног вируса, али иу облику капљица у носу на основу модифицираног живог вируса. Ако се вакцина убаци у нос, може се појавити кијање и пражњење из носа. Вакцина на основу убијеног вируса пожељна је за трудне мачке и групе у којима нема болести, јер нема ризика од повратка вируленције.

trusted-source[1], [2]

Вирулентна системска калицивирална болест мачака

Недавно је почела употреба нове ЦалициВак вакцине у контроли вирулентне системске калицивиралне болести мачака. Ово је адјувантна вакцина заснована на убијени вирус. Вакцина ЦалициВак садржи сензор вирулентног системског калицивируса мачака, као и старији сој каликивируса мачака. Намењен је за вакцинисање здравих мачака старих од 8 до 10 недеља, са поновљеном дозом од три до четири недеље и годишњим поновним ињекцијама. Међутим, ризик од коришћења адјувантне вакцине можда неће бити вредан ако не потврдите присуство вирулентног системског калицивируса код мачака.

Ова вакцина је уведена 2007. Године, након што су најновије смјернице за вакцинацију издали Америчка асоцијација Фелинолошких лекара. Његова крајња ефикасност ће се потврдити тек после дуготрајне дуготрајне употребе.

Бјеснило (обавезно вакцинисање)

Државе и градови поставили су захтеве за вакцинацију против беснила. Сва вакцина против беснила треба извести ветеринар, ау многим државама ово је закон. Мачка која се транспортује преко државне границе треба да има активну вакцинацију против бјеснила и потврду о овој чињеници.

На располагању су три врсте вакцине против беснила. Ово укључује рекомбинантну вакцину, неадјувантну векторску вакцину базирану на цанола пок и адјувантну вакцину базирану на убијеној вирусу. Сви су убризгани. Уопштено, препоручује се једном малољетнику да једна инокулација рекомбинантне вакцине против бјеснила или вакцине на основу убијеног вируса у доби од 8 до 12 недеља, у зависности од коришћене вакцине. Мачке за одрасле са непознатом историјом вакцинације такође треба да имају једну вакцинацију са рекомбинантном вакцином против беснила или вакцином на основу убијеног вируса. Када се користе рекомбинантне вакцине, препоручују се годишње поновљене ињекције. Када се вакцине против бјеснила користе на основу убијеног вируса, потребно је ињекцију годишње, а затим сваке три године користећи вакцину одобрену за администрацију сваке три године.

Сарком повезан са вакцином код мачака

Сарком је рак везивног и меког ткива. Сарком није нови облик рака код мачака. Али 1991. Године ветеринари су запазили вишак саркома на чекању који су настали на мјестима гдје се обично примјењују вакцине. После тога, успостављена је веза између увођења вакцине и развоја саркома. Вакцине из вируса леукемије мачака и беснила су чешће повезане са развојем саркома од других вакцина. Инфекције и субкутане и интрамускуларне ињекције били су погођени. Друге ињекције не-вакцине такође могу утицати на развој болести.

Повећање инциденце саркома приближно се поклопило са прелазом од употребе вакцина против вируса беснила на бази модификованог живог вируса до адјувантних вакцина на основу убијеног вируса. Приближно истовремено, адјувантна вакцина (адјуванти на бази алуминијума) уведена је из вируса леукемије мачака. Екскипенти се додају вакцинама како би се побољшао имуни одговор, посебно за вакцине са убијеним вирусом. Сматра се да су узрочне супстанце уопште и посебно алуминијум узроци. Ипак, истраживачи више нису сигурни да је то тако. Верује се да ове вакцине изазивају запаљење на месту примене, што је у неким случајевима повезано са развојем саркома, али тачна веза није доказана.

Упркос овоме, произвођачи вакцине развијају рекомбинантне вакцине, које још увек користе помоћне супстанце и које узрокују мање упале на мјесту примјене вакцине. Многе вакцине су доступне на бази модифицираног живог вируса из других вирусних болести, а неки од њих не садрже помоћне супстанце. Нове препоруке о вакцинацији покушале су да минимизирају број ињекција које мачка добија током живота, а препоручује се и гдје се ињектирати.

Важно је запамтити да је сарком повезани с вакцином веома ретка форма рака. Учесталост појаве се креће од 1 на 1000 до 1 на 10000. Велики опсег изгледа да је повезан са генетском предиспозицијом ове болести код одређених мачака и мачјих родова. На пример, у неким географским областима болест се јавља чешће.

Такав рак се може манифестовати после месеци, па чак и година након вакцинације. Упркос чињеници да велики број мачака након вакцинације има мали оток, месец дана касније мора проћи. Ако се то не догоди, покажите мачку ветеринару.

Од толико је још увек непознат, је успоставио радну групу на тему вакцине-повезана саркома мачака за заједнички рад од стране Америчког удружења баве одгајивача, Америчко удружење за ветеринарске болнице, Америнаскои Ветеринарска лекарског друштва и Друштва за борбу против рака код животиња. Ова група ради на утврђивању праве величине проблема, узрока и најефикаснијег лечења саркома повезане са вакцином.

Третман

То је агресивни рак који се шири у мишићним слојевима и између њих, због чега је веома тешко уклонити све ћелије рака хируршки. Хирургија и радиотерапија обављена пре или послије операције је, очигледно, најуспешнији план лечења, али ипак, у већини случајева долази до рецидива.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.