^
A
A
A

Фалл Синдроме: Заштитите своју мачку

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Када долази лето, многи власници животиња радосно отварају прозоре како би уживали у времену. Нажалост, у исто вријеме они, без знања, стављају своје животиње у опасност. Незаштићени прозори представљају стварну опасност за мачке које се често испадају од њих, тако да ветеринари имају име за овај феномен - пад синдрома са висине. Током топлих месеци, ветеринари Ветеринарске болнице Берг у Америчком друштву за превенцију суровости животињама имају око 3 до 5 таквих случајева недељно. Пад може довести до фрактуре вилице, пункције плућа, прелома удова и карлице, па чак и смрти.

Фаст Фацтс: Фалл Синдроме из Цат Хеигхт

 • Мачке имају одличан инстинкт за преживљавање и не намерно "скокирају" са висине која може бити опасна. Већина мачака случајно пада из прозора, тераса и излаза у случају пожара који се налазе на високој надморској висини.
 • Мачке имају невероватну способност да своју пажњу усмере на оно што их интересује. Птица или животиња која привлачи пажњу може их довољно да их одвуче како би изгубила равнотежу и пад.
 • Пошто се мачке не плаше висине и воле да седе високо, власници често долазе до закључка да могу да се старају о себи. Мачке могу да се држе канџе на кору дрвећа, али друге површине, на пример, греде прозора, бетона, цигле, су много теже.
 • Када мачке падну са висине, не пристају директно на стопала. Приликом слетања, њихове шапе су мало преусмерене на страну, што може довести до озбиљних повреда главе и карлице.
 • Пропуст је у томе што мачка неће бити повређена ако изађе из једне двоспратне зграде. У ствари, могу бити већи ризик од повреде ако падају са мале висине, а не са просечног или великог. Мале раздаљине не дају им довољно времена да правилно изабере позу на јесен.
 • Запамтите да када мачке паде из високих зграда, могу се наћи на тротоарима и улицама које су опасне и непознате. Никад не мислите да животиња неће преживети после јесени. Одмах га одведите у најближу ветеринарску амбуланту или код вашег ветеринара.
 • У 90% случајева преживљавају мачке које су пале са висине која је имала хитну медицинску помоћ.

Синдром пада са висине може се потпуно спречити

За заштиту мачке од опасности током лета, Америчко друштво за превенцију суровости животињама препоручује следеће мере:

 • Да бисте у потпуности заштитили животиње, неопходно је поставити удобне и издржљиве прозоре на свим прозорима.
 • Ако имате подесиве екране, уверите се да су чврсто причвршћени за оквире прозора.
 • Имајте на уму да мачке могу да се клизају у решетке за прозоре, штитећи децу од пада, јер не пружају адекватну заштиту!
 • Домаћини такође треба да обезбеде да мачка буде у кући да би је заштитила од додатних ризика, као што су аутомобили, друге животиње и болести. Људи који желе да своје мачке буду на улици, неопходно је опремити ограђене површине у двориштима или на терасама.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.