^
A
A
A

Блинднесс код паса

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Било који услов који доводи до блокаде светлости која пада на мрежњачу поремећа вид у псима. Ова категорија обухвата болести рожњаче и катаракте. Други важни узроци слепила код паса су глауком, увеитис и болести мрежњака.

Већина узрока слепила се не може открити општим прегледом очију. Али постоје неки знаци који указују на то да пас не види тако раније. На пример, пси са оштећеним видом могу превише превише или превише превући, или прећи на предмете који се обично заобиђују, ударе у намештај или држе нос близу тла. Пси који су раније лако ухватили предмете који их бацају могу почети да пропусте. Смањена активност старијих паса обично се једноставно отписује за узраст, али то може бити због смањења вида.

Усмјеравање јаке свјетлости у очи пса како би се одредило сужење зенице није тачан тест, јер зеница може рефлексивно смањити. Овај преглед вам не помаже да схватите да ли пас може да ствара визуелну слику.

Један од начина за тестирање вида је стављање пса у мрачну собу са редовним намјештајем. Када пас почиње ходати, приметите да ли се креће самоуверено или оклева и сусреће намјештај. Укључите светло и поново тестирајте. Потпуно слепи пас ће учинити исто у оба теста. Пас са слабим видом ће показати више поверења када се укључи светло. Овакви тестови могу дати квалитетне информације о визији, али степен његовог смањења може се одредити само када је прегледан од стране ветеринара.

Дијагноза слепила или неповратног губитка вида није катастрофа. Заправо, већина паса, чак и код нормалног вида, не види се добро. Они се више ослањају на њихов акутни слух и осећај мириса. Са смањењем вида, ова осећања постају још акутнија. Ово омогућава псе са оштећеним видом да се лако крећу на територијама које познају. Међутим, не би требало да уклањате слепог пса са поводца на непознатим мјестима како бисте избјегли повреде. Код куће покушајте да не померате намештај, јер ваш пас има мапу локације различитих објеката у његовом уму. Ако пас има слаб вид, покушајте ограничити њен покрет на улици. Шетња на поводцу биће потпуно безбедна вежбања. Пас ће научити да се ослања на свог господара као водич.

Веома је важно док пси могу да се припремају за могуће слепило. Ово се може урадити обуком реакције пса на основне команде, као што су "штанд" и "за мене". Када пас постане слеп, послушност може спасити њен живот.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.