^
A
A
A

Шта је опасно тинејџерски недостатак спавања?

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Да би нормално радили током дана, сви требали спавати добро ноћу. За тинејџере то значи да морају да спавају око девет сати сваке ноћи. Али пракса показује да у стварности ово је далеко од случаја - тинејџери спавају много мање него што би требало. Отуда - непажња у класи, одсутност, празнине у меморији, опште слабљење тела, честе прехладе. Према Националном истраживачком фонду, само око петине адолесцената (20%) спавају сваке ноћи колико имају право према старости.

Унутрашњи часови за младе

Адолесценција је увек крива када је у питању спавање. Унутрашњи сат организма, званично назван циркадијски ритам, мења се као пубертет. Мелатонин, мождани хормон повезан са спавањем, код адолесцената пуштен је касно увече. Стога, ако је млађе дете лако заспи прилично рано тинејџера још увек не досади, и они треба да спавају неколико сати дуже него што би требало - у ствари, око седам ујутру морају да устанем за школу или средњу школу. Испоставило се да је тинејџер ноћу не могу да спавам дуже време, а ујутру не могу да се пробудим, али морам то да урадим због тешке социјалне графикона.

Ово постаје озбиљан проблем за адолесцентима са великим академским запослењем, што још више ослобађа тијело у односу на хронични недостатак спавања. Да би се осигурало да дијете није касно за школу, треба га пробати сат раније него обично, тако да просипање није нагло за њега и због тога стресно. Али и да брине о томе да је тинејџер на време стигао у кревет, такође је неопходно.

Ефекат недостатка спавања на тело тинејџера

Када тинејџери не спавају, то може довести до озбиљних нежељених ефеката. Дијете је тешко концентрирати у школи, он може сједити и доћи у разреду, што узрокује природно збуњеност наставника. Ово може довести до пада продуктивности и проучавања. Нажалост, ово је стандардни проблем за тинејџере. У екстремним случајевима, недостатак спавања може довести до немотивиране агресије, злонамјерног понашања или депресије (што може довести до још већих проблема са спавањем).

Недостатак сна такође може учинити да је тинејџер склонији акни и другим проблемима са кожом. Слаба концентрација и одложени одговор, карактеристичан за децу са недостатком спавања, могу имати веома опасне посљедице. Понекад проблеми тинејџера са спавањем представљају симптоме болести или других медицинских разлога, као што су нежељени ефекти лекова, апнеја у спавању, анемије или мононуклеозе. Потом је неопходна посета родитеља са тинејџером педијатру и психологу.

Шта родитељи могу да учине да би спустили тинејџера?

Комуницирање са тинејџером, родитељи могу да правилно спавају приоритет у својој дневној рутини. Пре свега, морате развити режим спавања и оне часове у којима се тинејџер пробуди. Веома је важно подржати овај план чак и викендом. Ако дијете не спава ноћу, а затим се креће у кревет до поподнева у суботу или недјељу, биће опет тешко промијенити своје унутрашње биорхитхмс. Затим постаје скоро немогуће да тинејџер у понедељак заспи у нормалном времену и пробуди се рано ујутру.

Да би дијете заспало и пробудило се у времену, потребно је створити услове за њега да добро спавају. Нека соба вашег дјетета има тамно свјетло, а прије одласка у спавање потребно је искључити екран рачунара. Искључите вањски шум. Још увек треба да будете сигурни да је соба тинејџера довољно топла.

Ујутро, морате избјећи јако свјетло и сунце, што ће омогућити тинејџеру да се удобно пробуди. Ако је тинејџер уморан и жели да се напије после вечере, ограничити време његовог спавања на 30 минута; могућност да спава дуже може га спречити да заспи ноћу. Покушајте да осигуравате да је тинејџер избегава ноћни задатак и да није целу ноћ прешао на лекције.

Нека се тинејџер држи даље од дугог гледања ТВ-а, компјутерских игара и других прекомерних програма и занимања 2 сата пре спавања. То је чињеница о штету електронских медија у спаваћој соби теенског. У 2006. Години, Национални истраживачки фонд открио је да дјеца са четири или више електронских уређаја у својим спаваћим собама нису хронично заспале. Када ваш тинејџер оде у кревет, уверите се да не предузима друге активности, а цео нагласак само на заспаност. Поред тога, адолесценти би требало да избегавају чоколаду и кофеинска пића после 4 сата. Ово ће им помоћи да боље спавају.

Решени су проблеми са спавањем код адолесцената. Само треба да се укључите у овај процес, и сами родитељи и адолесценти.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.