^

Здравље

A
A
A

МБ-фракција креатин-киназе у серуму

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Референтне вредности (норма) активности МБ-фракције креатин-киназе у серуму: 6% укупне активности ЦЦ или 0-24 ИУ / л.

Креатин киназе у срчаном мишићу састоји од два изоензима: ЦК-ММ (60% од укупне активности) и ЦК-МБ (40% од укупне активности). КК-МБ - димер, састоји се од две подјединице: М (мишић) и Б (церебрална). МБ-фракција се не може сматрати строго специфичним за миокардијум. 3% креатин киназа скелетних мишића представља ову фракцију. Међутим, повећана активност ЦК-МБ сматра најконкретније за инфаркт миокарда - га чини више од 6% укупног ЦК (25%). Повећана ЦК-МБ Активност забележено већ после 4-8 сата након почетка, максимални је постигнут после 12-24 сати, на 3. Дан изоензима активности вратила на нормалне вредности у у једноставном инфаркта миокарда. Након проширење инфаркта миокарда активности ЦК зоне-МБ повећане дуже, што омогућава дијагнозу инфаркта дуготрајно и рекурентне курс. Максимална активност КК-МБ често се постиже пре максималне активности укупне креатин-киназе. Степен повећања активности повећања креатин киназа-МБ и ЦК одговара величини погођених миокарда зоне. Ако је у првим сатима од инфаркта миокарда пацијента провести тромболитиаку терапија почела, врхунац активности креатин киназе и ЦК-МБ се може појавити и раније него обично због бржег лужења ензима из зоне утицаја (ресултс реперфузије - проходности рестаурација тромбозиран коронарне артерије).

У крви, карбоксипептидаза разбија терминалне лизине пептидног димера КК-МБ са формирањем два главна изоформа: КК-МБ 1 и КК-МБ 2. У серуму здравих особа, коефицијент КК-МБ 2 / КК-МБ 1 је мањи или једнак 1.5. Након инфаркта миокарда, активност КК-МБ 2 се брзо повећава, а коефицијент КК-МБ 2 / КК-МБ 1 постаје већи од 1,5. У клиничкој пракси овај коефицијент се користи за рану дијагнозу инфаркта миокарда и почетак реперфузије с тромболитичком терапијом.

Изведена истраживања су показала да код људи у електрофоретској сепарацији креатокинази могуће је открити 2 типа макро-КК. Макро-КК тип 1 представља ЦЦ-МБ који је повезан са ИгГ, што је мање од ИгА. У случају електрофорезе, макро-КК тип 1 се налази између КК-ММ и КК-МБ. Налази се код 3-4% хоспитализованих старијих пацијената, код жена чешће него код мушкараца. Овај тип креатин киназе може бити присутан у крви пацијената годинама и није повезан са било којом болестом. Макро-КК тип 2 - митохондријална креатин-киназа (олигомерна митохондријална креатин-киназа). Са електрофорезом се мигрира на катоду као КК-МБ. Мацро-ЦЦ тип 2 указује озбиљно оштећење ћелија налази се у око озбиљних болести (инфаркт миокарда, шок, рак, хепатитис, цироза, тешка срца) и лоша прогностички знак.

Разни тумори могу произвести ЦЦ-МБ или КК-ММ, који чине 60% или више укупне активности креатин-киназе. У том смислу, ако је ЦК-МБ више од 25% укупне креатин-киназе, неопходно је да се сумња на малигну неоплазу као разлог за повећање активности ензима.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.