^
A
A
A

Здравствени систем у Украјини се сматра морално застарелим

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

21 April 2017, 09:00

Експерти Свјетске банке, организације која је позвана да допринесу заједничкој добробити свјетске популације, оценила је украјински здравствени систем као морално застарјела. Према статистичким подацима, просечан животни вијек људи у Украјини данас је 71 година - а ово је дванаест година мање него у већини европских земаља.

Специјалисти обраћају пажњу на чињеницу да су то застарели принципи здравља и то су разлоги за незадовољавајуће стање здравља људи у земљи. Финансирање медицине се врши погрешно и неефикасно, што захтијева радикалне реформе дуго времена. Такве закључке донијели су стручњаци у тематској адреси Свјетске банке.

"принципи система украјинске здравља практично непромењен чак и периода Совјетског Савеза - у то време главни фокус медицине сматра епизодични третман погоршања и акутних стања", - изјавио је у жалби. Подсетимо се да је совјетски систем здравствене заштите био заснован на добро познатим шемама Семашког, што је првобитно значило пружање бесплатне медицинске помоћи свима којима је потребна. Једном се таква шема назвала најбоље у Европи, али до данас у Украјини је остало мало тога.

Експерти кажу да је данас стопа смртности представника одрасле популације Украјине много већа од европске - за 65%. Од овог броја, најмање 80% смрти се јавља код пацијената са болестима кардиоваскуларног система и малигних тумора.

Најмање четвртина одраслих представника нације - од 18 до 65 година - имају хроничне патологије, а 6-8% пате од три или више хроничних болести истовремено.

Стручњаци верују да пажљиво реформа медицине је сада веома важна, како за здравље становника Украјине, као и за даљи економски раст у земљи: лош квалитет здравља штићеника има директан утицај на смањење продуктивности и ефикасности.

Према информацијама добијеним као резултат истраживања, повећање укупног очекиваног животног века од само 1 године може повећати БДП по особи за око 4%.

Према Светској банци, реформа медицине у Украјини мора бити хитно извршена. Пре свега, морате обратити пажњу на финансијску страну проблема. Међутим, одмах долази до великих потешкоћа овде, а пре свега у украјинском законодавству. Увођењем глобалних прилагођавања у систем здравствене заштите неопходно је унапред припремити релевантне законе - заправо у овом тренутку закон прописује да је лек у земљи друштвено оријентисан.

Поред тога, постоји још једно "али": сами Украјинци нису врло оптимисти у погледу било каквих промена у систему здравствене заштите, а све иновације из Министарства здравства изазивају панику код многих Украјинаца. Дакле, до данас ово питање и даље остаје без одређеног решења.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.