^
A
A
A

Украјина много троши на медицину и образовање

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

28 September 2016, 09:00

Министарство финансија Украјине саопштило је да је потребно превише буџетских средстава за медицину, образовање и науку, а препоручује се смањење трошкова у овим сферама. То је било у интервјуу једној од украјинских публикација, рекао је министар финансија Александер Даниљук.

Према службеницима, буџетски новац у горенаведеним подручјима дистрибуира се нерационално и непропорционално.

Посебно господин Данијелук је нагласио да ако израчунамо укупну површину здравствених установа у земљи, онда ће бити приближно једнака површини Естоније. Алекандер Данилиук је сигуран да је у веома блиској будућности неопходно зауставити "празно" финансирање, али усмерити све напоре на побољшању квалитета здравствених услуга становништву. За пружање и грејање јавних болница, огромне количине новца троше се из буџетских средстава, али можете рачунати на стварно опремљену модерну опрему и добре болнице на прстима.

Министар финансија је напоменуо да се јавни новац не сме користити за потешкоће, напуштене болнице, а главну пажњу треба посветити пружању висококвалитетне медицинске заштите, а не изградњи зграда.

Иста ситуација за министра финансија и стања у области образовања у којем је буџет Украјине потребно више новца него што га троши на пример, у Јапану, Француској, Пољској, Немачкој, али квалитет образовања је знатно већи у тим земљама него у Украјини. Министар финансија је такође приметио да, упркос лошем квалитету образовања, званичници дају предлоге за повећање финансирања образовног сектора и повећање државних поруџбина за стручњаке. Према Даниљуку, сав новац из буџета једноставно се шири и не доноси никакав ефекат, па пре свега треба обратити пажњу на квалитет, како у здравственој тако иу образовању.

Раније је министар финансија Украјине већ позвао Министарство просвете и препоручио да одбију да плате стипендије почев од 2017. Године и преносе сва мјеста у магистрацију на плаћену форму образовања. Према речима стручњака, данас се разматра предлог за увођење 2 стипендије - социјални и академски, који ће бити плаћен студентима који имају стварна академска достигнућа, док ће академска стипендија бити доста висока.

Планиране су стипендије друштвеног типа за ученике из великих породица који су изгубили једног од својих родитеља и других материјално незаштићених група.

Још један предлог Министарства финансија био је укидање мјеста у магистрацији на буџетској основи, а за то су потребне неке измјене у законодавству.

Олег Шаров, шеф одељења за високу школу Украјине, приметио је да су Данијелукови приједлози само препоруке, а сада се разматра могућност преласка на плаћену магистрацију.

Заузврат, заменик шефа комисије за образовање Александар Спиваковски рекао је да предлоги за Данилук већ познати у украјинском парламенту, али у блиској будућности, по свему судећи, примљене препоруке од министра финансија Украјине неће бити разматране.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.