^
A
A
A

У Украјини ће се увести осигурање лекова

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.05.2018
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

29 November 2016, 09:00

Од следеће године у Украјини биће уведена лекција осигурања - такву поруку је упутио заменик министра здравља Павел Ковтониук. До сада је дошло до промена само породичних доктора, али у будућности је могуће да ће иновације бити у свим дијеловима медицинске његе.

Павел Ковтониук је напоменуо да су током година постојања Украјине понуђене више од 20 пројеката медицине осигурања, али ниједна од њих није прошла кроз Веркховна Рада. С тим у вези, за увођење лекова осигурања, одлучено је да се користе општи порези који се преносе у буџет земље, слична опција се користи у скандинавским земљама.

Планирано је да се у оквиру Кабинета министара створи посебно тело које се зове Национална здравствена служба, која ће бити одговорна за закључивање споразума између државе и породичних лекара. У име државе биће Министарство здравља Украјине, а од 2017. Године плата породичног лекара зависиће од броја пацијената којима служи.  

Да надгледа рад породичног лекара за сваког пацијента је додељен на електронске картице, која ће бити регистрована у Министарству здравља - ова мера ће видети на први поглед када је пријем проводи који лекови су именовани, да ли су правци су да се консултује са другим стручњацима или болничко лечење, итд .

Пријављено је да ће за сваког пацијента од 18 до 35 година лекар добити 210 хиљада годишње, за пацијенте старије од 35 година, пензионере и дјецу ће бити плаћени, али још увијек непознат. Доктор може закључити уговор о услугама са ограниченим бројем људи - највише 2 хиљаде људи, сада се плата породичног лијечника рачуна по стопи лекара опште праксе.

Пре склапања споразума са државом, породични лекар ће морати закључити уговоре са пацијентима за одржавање, док му није забрањено радити у клиници или се бавити приватном праксом. Павел Ковтониук је нагласио да је главна ствар за доктора да квалитетно обавља свој посао, а ако успјешно комбинује неколико врста активности, онда је то његово право. Породични лекар треба одмах открити болести, спречити погоршање хроничних болести, прописати надлежни третман (у случајевима када нема потребе за упућивањем у болницу), пошаљите ако је потребно консултовати специјалисте или додатни преглед.

Важно је напоменути да је са његовом платом породични лекар ће морати да одбије порез на доходак, као и плате за јавне услуге у клиници или друго плаћају порез предвиђене за приватне предузетнике и себи куповину неопходних за рад опреме, плаћа кирију за простор и остала плаћања.

Нови систем ће бити покренут од 1. Јануара 2017. Године, а до краја 2018. Године сви породични лекари ће морати да практикују медицину само на овој верзији лекара осигурања. За 2018-2019. Планирано је увођење здравственог осигурања у друге делове здравствене заштите, а док се финансирање врши под старим системом, другим ријечима, анализе и друге врсте прегледа ће плаћати пацијенти из свог џепа.

Интересантно је да је будућност судбине украјинске медицине у Министарству здравља и даље нејасна, поштена и испричана на конференцији за новинаре Павел Ковтониук.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.