^
A
A
A

У Одеси је дошло до пораста инциденције малих богиња

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

23 May 2017, 09:00

Поликлинике и медицинске установе у Одеси потврдјују оштар пораст инциденције малих богиња: инфективне болнице прихватиле су лечење већ више од сто болесних пацијената. О овој информацији и главном љекару Одеске болнице Светлана Лавриукова.

Међу новим пацијентима преовладавају дјеца до 3 године, али постоје и одрасли пацијенти. По правилу, пацијенти који су у тешком стању, као и труднице и деца из сиротишта, упућују се у болничко лечење.

"Ако анализирате број болесника са хоспитализацијом, чак и на самом почетку пролећа, забележени су само поједини, тзв." Спорадични "случајеви богиња. Већ средином априла ове године, број пацијената постепено је почео да се повећава. До данас имамо око четрдесет пацијената на болничком лечењу. Ако узмете у обзир оне који су већ отпуштени, можете рачунати на више од стотину случајева ", главни лекар објашњава ситуацију.

Као што показују статистике, раније таква количина пацијената са малим богатима могла се утврдити у цијелој земљи, али не иу једном селу. Ризична група обухвата децу млађу од девет година, као и одрасле од 35 до 45 година.

Члан особља Одељења за државни надзор над поштовањем санитарних норми градске управе Државне службе за извршну службу Олга Балановска додаје да на европској територији тренутно има регистрованих четрнаест зона са епидемијама деловања богиња. На пример, од љета прошле године у Румунији, стручњаци су забиљежили више од пет хиљада пацијената са малим богињама - а постоје случајеви са фаталним исходом.

"Повећање броја случајева богиња варира циклично. Дакле, у нашој земљи максималан број пацијената забележен је 2006. Године - ово је 43 000 пацијената. Тада је болест опала, али је 2012. Дошло до још једног цикличног избијања - 15 000 пацијената је хоспитализовано. Данас, највероватније, можемо говорити о следећем повећању инциденце. Чињеница је да не сви родитељи сада вакцинишу своју дјецу. Број невакцинисане деце расте и видимо нову епидемију ... Сви знају да је једини ефикасни лек против ове болести вакцинација. Али морамо признати да стопе вакцинације дјеце у Одеси мало одступају од румунских индикатора ", каже доктор.

Представник Одељења за здравство на Градском вијећу Одеса Анна Лунева увјерава да у овом тренутку има 14.000 доза антиретректних вакцина у поликлиника града.

"Обраћамо се мајкама и очима здравих дјеце од 1 године. Ако се ваша дјеца не вакцинишу против малих богиња и нису боловала од ове болести, потражите лекара и вакцинишите, без обзира на распоред вакцинације ", позвао је лекар.

Ако је дете већ болесно, онда треба да ограничите контакте са другим људима. Не идите са таквим дететом на клинику: одмах треба позвати доктора или "хитну негу".

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.