^
A
A
A

Шта требате знати о програму "Доступне лекове"

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

08 May 2017, 09:00

Од априла ове године, Украјинци могу да примају неке лекове бесплатно или са симболичким доплатком: у земљи је покренут социјални програм "Доступни лекови".

Запослени у Министарству здравља истичу да према предложеном програму, људи могу купити лекове који се обично користе за срчану болест, са дијабетесом типа 2, са бронхијалном астмом. Према статистикама, те болести које најчешће узрокују смрт или погоршање квалитета живота људи у Украјини.

Да бисте добили преференцијалне лекове које обезбеђује програм, потребно је заказати састанак са лекаром. Љекар ће написати рецепт на посебном облику, који ће означити активну компоненту жељеног лијека. Затим, потребно је да дођете са овим рецептом у апотеку, која служи пацијентима у оквиру програма "Доступне лекове" и покупи лекове.

"Доступни лекови" представљају схему са постепеним повећањем промета лекова, пошто ће љекарни ланци проширити списак апотека како би служили људима према програму. Фармацеутици ће се добровољно договорити са медицинским институцијама да учествују у систему.

Списак апотека, који већ програмски служи пацијентима, може се наћи у здравственој установи њиховог града.

Која питања најчешће постављају пацијенти који желе да примају "приступачне лекове"?

Шта да радим да добијем бесплатан лек?

  • Морате доћи да видите доктора који ће написати посебан рецепт. Овим рецептом треба да дођете у апотеку која ради у подршци програму "Доступни лекови". У апотеци, фармацеути ће објаснити који лекови могу бити бесплатни, а за које ћете морати додатно платити. Ако имате лекове, одмах их можете добити.

Шта ако у апотеци нема потребних лекова или се продају само по пуној цијени?

  • Можете одредити када ће се појавити потребан бесплатни лек, и сачекајте. Али треба имати на уму да рецепт важи месец дана.

Како сазнати који лекови требају бесплатно, а за шта ће бити плаћено?

  • Слободне јефтиније припреме се издају са листе предложене у регистру продајне цене.
  • Ако је лек на почетку скупљи од својих колега, онда ћете морати платити разлику у погледу минималне цене и малопродајне цијене лијека.

Да ли је могуће бесплатно купити лекове ако нема рецепта?

  • Свака љекарница у слободном поруџбини одлучује да ли издати лек пацијенту без представљања рецепта.

Списак лекова, чија се вредност надокнађује на рачун државе, објављује се на страницама интернет странице Министарства здравља Украјине. Поред тога, слична листа би требала бити доступна лекарима који присуствују и фармацеутима који пацијенту служе у апотеци.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.