^
A
A
A

Марта 2011 почиње реформа украјинске медицине

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

26 February 2011, 20:05

Након три године, Украјинци ће служити не познато станицу, која се третира одвојено за децу и одрасле, као и породичних лекара "брзо" ће стићи најкасније 20 минута у сваком селу (у граду - 10 минута), а болница ће престати да се жале недостатак кревета и лекова.

Све ово треба да постане реалност у здравственој реформи, који је први пут одржан као експеримент у три области: Виннитса, Доњецк и Днепропетровске. Званично, експеримент ће почети у марту, после ће се релевантни закон бити достављен Врховне Раде. Као што каже кустос реформе, заменик шефа председничке Секретаријата Ирина Акимова, реформа ће ићи у три правца: промена у мрежи здравствених установа, систем финансирања (у болницама ће имати већа права у располагању, које могу почети се на накнаде лекарима, на пример) и контроле квалитета. Као кључни аргумент: Украјина - једна од првих места у Европи за број кревета у исто време - на нивоу смртности. То значи да имамо многе болнице које "једу" буџетски новац, где не могу пружити пристојну помоћ.

Реформа подразумева уклањање уобичајене мреже окружних болница. Цела земља ће бити подељена у болничке области, од којих ће сваки имати четири врсте болница. На примјер, у регији Доњецк планирано је створити најмање 39 болничких подручја и 74 центара за примарну његу гдје ће радити породични лијечници. У Виннитсиа - око 10 округа.

Доктори се плаше да ће током реформе бити смањени, али званичници инсистирају на томе да неће бити смањења, међутим, истичући да у Украјини већ постоји недостатак доктора.

Гувернер Дњепропетровск-а, напротив, је уверио да ће после реформе амбулантно возило бити много брже. Нарочито, планирано је да ће најближи ауто отићи на позив. Све "брзе" би требало да буду опремљене ГПС навигаторима.

Пет корака реформе:

  • Сваки регион биће подељен у болничке области (свака ће служити 100 хиљада људи). У округу ће бити једна мултипрофилна болница, болница за интензивну негу, једна болница за рехабилитациони третман, једна болница за рутински третман хронично болесних болесника, један хоспис и једна установа медицинске и социјалне помоћи.
  • У једноставним случајевима (прехладе, мање повреде) породични лекари ће пружити помоћ и одраслима и дјеци, ау случају потребе - послати у болницу на лијечење. Породични лекари ће бити обучени од стране специјално специјализованих специјалиста, који су превише.
  • Захтјеви за "прву помоћ" биће строжији: бригада би требала доћи у град за 10 минута, а у селу - 20 минута (сад градски стандард је 15 минута, на селу - 30 минута).
  • Плате за докторе ће се састојати од два дела: стопа и додатна исплата за квалитет рада, међутим, према критеријумима који ће бити оцијењени, то још увијек није познато.
  • Сада је реформа започела у три области: Донетск, Дњепропетровск и Виннитса као експеримент који ће трајати три године.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.