^
A
A
A

Кабинет уводи нови систем за издавање бесплатних лекова

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

17 November 2016, 09:00

Сада у Украјини пацијенти са хроничним болестима (астма, хипертензија, итд.) Добијају рецепт за добијање потребних лекова у апотеци (бесплатно или уз попуст). Кабинет министара намјерава промијенити овај систем од сљедеће године и започети програм надокнаде. Наравно, постоје одређени ризици за нови систем добивања лекова, пре свега корупције, када се један лек плаћа два пута. Такође може утицати на квалитет - лекари могу прописати украјинске аналоге уместо страних лекова како би уштедели новац.

Главна разлика између надокнаде и садашњег система је ограничена листа лекова за љекара која ће бити дато пацијентима - од сљедеће године издаће се само дрогови препоручени од стране Кабинета министара.

Списак лекова биће састављен почетком године, претпоставља се да ће у њој бити 22 лекова, а ова листа неће бити ревидирана током године.

Пре неколико година је сличан програм већ уведен за пацијенте са хипертензијом, који су прописали рецепт, а лек за њега је дат у апотеци. За све издате лекове апотека је добила компензацију.

Следеће године локалне апотеке ће надокнадити локална здравствена служба. Према бившем шефу Министарства здравља Олегу Мусији, а сада члану Одбора за здравље Веркховне Раде, нови принцип издавања лекова хроничним пацијентима ће довести нашу земљу ближе осигурању медицине.

Сада реимбурнатсии програм и даље у завршној фази, као што је наведено Алекандер Иабцханка стручни БП реформи интензивне неге пакета, сада је познато тачно који лекови ће бити дат пацијентима, а који апотеке ће учествовати у програму, и како би се избегли разне манипулације боље препоручити на активну супстанцу, а не специфична медицина.

Питање преласка на јефтине аналогије страних дрога остаје отворено питање. У априлу ове године покренут је сличан програм за пацијенте са дијабетесом који су препоручени да се пребаце на укусни инсулин, али многи сматрају да је то мање квалитативно.

Иабцханка је такође изразио забринутост због продаје дроге, када их апотеке могу дати на фиктивне рецепте и добити накнаду за њих, а затим поново продати по редовним ценама. У овом случају, један регистар пацијената би могао да помогне, али сада не постоји ни приближан развој овог документа.

Према Олег Мусииа, надокнада ће избјећи корупцију, јер неће бити посредника између компанија за лијечење лијекова и пацијената.

Међутим, лекови неће бити дати свим пацијентима бесплатно, кабинет министара је напоменуо да ће пуно или дјелимично надокнада трошкова лекова зависити од социјалног статуса пацијента. На примјер, планира се бесплатно дати лековима ветеранима, жртвама чернобиљу и инвалидима, попуст ће бити на дјеци млађој од 17 година.

Вреди напоменути да у пракси пацијенти наилазе на различите непријатне проблеме када примају лекове. Према самим пацијентима, лечење хипертензије треба бити конзистентно, неопходно је узимати одређене лекове и они се морају одабрати појединачно. Често, скупи аналоги домаћих произвођача нису потпуно ефикасни.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.