^

Здравље

A
A
A

Дифузне промене у мозгу код детета

 
, Медицински уредник
Последње прегледано: 09.06.2022
 
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Дифузне промене у мозгу које утичу на његову биоелектричну проводљивост могу се открити у било ком узрасту. Међутим, узроци који их узрокују могу се мало разликовати.

На пример, дифузне промене у мозгу код новорођенчади обично су повезане са процесима који се јављају и пре рођења детета или у време порођаја. То могу бити интоксикације (укључујући злоупотребу алкохола, пушење, зависност од дрога), инфекције, фактори стреса, радиоактивно зрачење које утичу на тело мајке током формирања нервног система фетуса. Ризик од рађања детета са можданим патологијама расте и код оних мајки које су током трудноће доживеле озбиљне промене крвног притиска и температуре, које су имале абрупцију плаценте са поремећеном исхраном и дисањем фетуса, имале су продужени порођај или заплетање детета. Са пупчаном врпцом.

Фактором ризика за појаву дифузних промена у мозгу детета сматра се и траума фетуса током трудноће или порођаја. Трауматски фактор може утицати на мозак у наредним периодима бебиног живота. Нервне структуре фетуса се формирају и пре његовог рођења (већ са 5-6 месеци кора великог мозга добија своје карактеристичне завоје), али се формирање централног нервног система наставља до 16-17 година, па се потреси у детињству и адолесценција има озбиљније последице него у одраслом добу.

Исто се може рећи и за заразни фактор, који је најопаснији током критичних периода формирања централног нервног система, који се јављају у детињству. Инфекције назофаринкса код деце често прелазе у мозак, изазивајући запаљење можданих овојница и медуле, праћено отицањем ткива, услед чега је поремећена њихова биоелектрична проводљивост. Код дужег излагања инфекцији долази до токсичног оштећења нервних ћелија (неурона који чине мождани паренхим и одговорних за пренос импулса) и до њихове смрти, што нужно утиче на даљи неуропсихички развој детета, изазивајући различита одступања у процесу. Формирања виших менталних функција.

У детињству, дечји мозак је најосетљивији на утицај негативних фактора, како спољашњих тако и унутрашњих. Због тога болести које су прилично безбедне за одраслу особу могу изазвати оштећење мозга код детета, посебно ако постоји наследни фактор (на пример, неки рођаци детета пате од цереброваскуларних поремећаја).

Узимајући у обзир такво неуролошко обољење као што је епилепсија, научници су дошли до закључка да је у одсуству органских лезија мозга болест највероватније изазвана генетским факторима који су наследни. Истовремено, неће се открити дифузне или локалне промене у мозгу, карактеристичне за стечену епилепсију, али постоји повећана ексцитабилност неурона мозга (БЕА дисфункција).

Стечену епилепсију, која је узрокована урођеним метаболичким поремећајима, малформацијама мозга, траумом лобање, хипоксијом и њеним последицама у виду исхемије медуле, карактеришу промене у структури медуле, утврђене ултразвуком (у раном детињству)., неуросонографија) и томографија, као и кршења БЕА на енцефалограму.

Дифузне промене мозга код деце могу бити и привремене и трајне. Инфламаторни процеси у мозгу и његовим мембранама могу изазвати привремену промену структуре и проводљивости нервног ткива. Али у исто време, важно је разумети да што дуже траје едем ткива, већи је ризик од фиброзних промена које ће изазвати упорни поремећај проводљивости и смањење интелигенције.

Ризик од развоја оваквих компликација код менингитиса и енцефалитиса је већи у раном узрасту. И не само зато што је ово период најосетљивији на негативне утицаје. Али и због чињенице да мало дете још није у стању да адекватно процени своје стање, говори о његовом благостању, каже шта га брине. Дете које не може да говори или не разуме значење речи бол не може да каже другима да има главобољу, а родитељи могу да припишу поновљене вртоглавице и падове бебиним крхким ногама. Дете почиње да се понаша и плаче, изражавајући тако своје стање, али одраслима његов „језик” није сасвим јасан.

Из тог разлога, веома је важно да родитељи пажљиво прате активност своје бебе. Ако је дете постало превише активно или је, обрнуто, изгубило интересовање за игре и свет око себе, то је већ разлог да потражите савет од лекара. Аларм су и честе „неразумне“ сузе, посебно ако је дете раније имало смирено расположење и није било склоно хировима.

Јасно је да нове играчке или људи, непознати догађаји, упознавање са новим појавама околног света могу изазвати узбуђење код бебе, али ово је привремени феномен. Исто се може рећи и за неку инхибицију, која може бити узрокована великим протоком информација, прекомерним радом, соматском болешћу. Али ако ово стање траје неколико дана код бебе, то се тешко може назвати нормом. Деца раног узраста (до три године) карактерише висока когнитивна активност (све осећају, њушкају, куцају, испитују), а њено смањење се сматра патолошким симптомом.

У старијем узрасту, главна (водећа) активност детета је игра. Ако је предшколац изгубио интересовање за играчке и игре са одраслима и вршњацима, на то свакако треба обратити пажњу. Притужбе на главобоље у овој ситуацији не треба посматрати као покушај одбијања да се испуни захтев или захтев одрасле особе. Сасвим је могуће да дете заиста има главобољу због појаве дифузних промена у мозгу које утичу на његово благостање, перформансе, физичку и менталну активност. [1]

У школском узрасту сумњивим симптомима се могу сматрати лош академски успех (или његов нагли пад), повећан умор, постепено губљење раније стечених вештина и тешкоће у формирању нових, поремећаји говора, поремећаји кретања и непримерено понашање.

У адолесценцији треба обратити пажњу на честе мигрене, флуктуације телесне температуре (могу указивати на дисфункцију средњих структура мозга), патолошке жеље (посебно сексуалне природе), недостатак елементарне скромности, неприкладно понашање. Слична одступања у овом периоду развоја детета могу се приметити и код здраве деце, али њихова упорност треба да сугерише рефлексију. Боље је још једном играти на сигурно него нанети штету детету својом непажњом, пропуштајући прилику да исправите недостатак.

Али пре дијагнозе детета, мора се схватити да у процесу онтогенезе постоје промене у биоелектричној активности мозга које су повезане са узрастом, што је такође важно узети у обзир током прегледа.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.