^

Подизање врата и деколтеа: хируршка техника

, Медицински уредник
Последње прегледано: 11.08.2022
Fact-checked
х

Сви иЛиве садржаји су медицински прегледани или проверени како би се осигурала што већа тачност.

Имамо стриктне смјернице за набавку и само линкамо на угледне медијске странице, академске истраживачке институције и, кад год је то могуће, медицински прегледане студије. Имајте на уму да су бројеви у заградама ([1], [2], итд.) Везе које се могу кликнути на ове студије.

Ако сматрате да је било који од наших садржаја нетачан, застарио или на неки други начин упитан, одаберите га и притисните Цтрл + Ентер.

Пластична хирургија се изводи на скоро сваком делу тела, укључујући врат. На пример, тако популарна хируршка процедура као што је подизање врата омогућава људима да се отарасе таквог естетског проблема као што је опуштена кожа испод браде. Отклонити овај дефект на друге начине није могуће, па се платисмапластика (тзв. Подизање врата у хирургији) сматра прилично честим комплексом хируршких интервенција.

Индикације за процедуру

У пределу врата има релативно мало масног ткива. Опуштеност коже се формира са годинама, а у много чему је „крив“ мали слој масти, а структурне карактеристике поткожних мишића, назване „платизма“, је танак мишићни елемент који се налази директно испод коже и спаја се. Са дермисом. Код многих људи, платисма нема континуалну површину, већ се одликује одвојеним мишићним кластерима, који са годинама дехидрирају и губе своју функционалност.

Анатомски, платизма је класификована као мимички мишић, стога не учествује у моторичкој активности врата, већ се активира само у позадини одређених емоционалних стања - на пример, када особа доживи јак бол, или је веома уплашена или љут. Пошто такве емоције доживљавамо, искрено говорећи, ретко, платизма је скоро увек у опуштеном стању. Са годинама, циркулација крви у ткивима врата се успорава, мишићи постају мање еластични и млохави. Као резултат - опуштање коже испод браде, спуштање углова уста итд.

Када се пацијенту може препоручити подизање врата? Пре свега, индикацијом се сматрају недостаци везани за узраст, као и они који су настали због индивидуалних карактеристика структуре врата, или због одређеног начина живота. Најчешће, жене старије од 25-30 година траже помоћ хирурга за подизање врата. Старији пацијенти се подвргавају фејслифтингу како би се исправили проблеми као што су „ћурћи врат“, „Венерини прстенови“, дупла брада.

Врат ћуретине је дефект који се са годинама развија код апсолутно свих људи, јер је повезан са природним губитком еластичности коже и мишићног ткива.

Венерини прстенови су чест естетски недостатак узрокован прекомерним накупљањем масног ткива у пределу врата. Ово је, пак, повезано са постепеним слабљењем циркулације крви и успоравањем метаболичких процеса. Споља, проблем изгледа као формирање необичних прстенастих задебљања дуж обима грлића материце.

Двострука брада је подједнако чест проблем повезан не само са вишком килограма, већ и са задебљањем ткива у пределу врата везаним за узраст.

Било који од ових недостатака може се исправити компетентним подизањем врата.

Припрема

Лекар, пре упућивања пацијента на дизање врата, обавезно ће обавити прелиминарну процену: потребно је утврдити степен старосних или других промена ткива, предложити обим предстојеће интервенције и изабрати највише. Одговарајућу врсту операције. Лекар ће питати пацијента о проблемима који га брину, о могућим контраиндикацијама за подизање врата, о оним недостацима које треба отклонити и исправити. Поред тога, пацијент ће бити обавештен о томе како ће се извршити подизање врата, колико ће трајати процедура. Доктор ће свакако дати информације о даљем периоду рехабилитације и могућим последицама и компликацијама.

У припреми за подизање врата, пацијент ће бити подвргнут дијагностичком прегледу. Радиће се и преоперативне слике како би се накнадно анализирале све промене.

Две недеље пре подизања врата, пацијент треба да престане да узима лекове који утичу на згрушавање крви – реч је о ацетилсалицилној киселини и другим лековима сличног дејства. Ако је особа принуђена да стално узима било какве лекове, онда се операциони лекар мора о томе унапред упозорити.

14 дана пре процедуре, пацијент мора престати пушити (или барем значајно смањити број попушених цигарета). Чињеница је да пушење изазива грч крвних судова, што може довести до погоршања протока крви у ткивима, како током интервенције, тако и током периода рехабилитације.

Недељу дана пре подизања врата, пацијент треба да уклони све масти и зачињену храну из исхране, као и да искључи конзумацију алкохолних пића.

8-10 сати пре процедуре, не можете јести и пити: у време интервенције стомак мора бити празан.

Сама операција обично траје око 30-40 минута, након чега се пацијент шаље на стационарно посматрање.

Техника подизање врата

Познате су различите методе подизања врата: хирурзи бирају оптималну на основу индивидуалних карактеристика пацијента. Ово су методе:

 • липосукција грлића материце;
 • изоловано подизање врата;
 • сложено подизање врата и лица;
 • цервикопластика;
 • радикална платимопластика.

Липосукција грлића материце се врши кроз мали рез (око 3,5 цм), кроз који се уклања вишак масног ткива. Ова техника је оптимална за уклањање двоструке браде.

Изоловано подизање врата подразумева локалну пластику и померање кожних клапни: ова метода је нежнија, али не даје изражен ефекат подмлађивања.[1]

Комплексни лифт је комбинована техника која комбинује корекцију коже врата и лица. Метода може укључивати процедуру подизања, липосукцију и контурирање.

Цервикопластика подразумева уклањање опуштених ткива које су изгубиле еластичност: вишак коже се изрезује у пределу врата и браде.

Ако се ради радикална платисмопластика, подизање врата се може извести на један од следећих начина:

 • бочно;
 • медијални.

У бочном подизању, платизма се љушти, након чега се уклања вишак масног ткива. Након тога, у пределу слепоочница се праве резови који обавијају уши и завршавају се иза њих. Захваљујући методи, платисма је затегнута, тон се враћа, контуре постају јасније (ткива се повлаче и фиксирају иза ушију). Поступак се често комбинује са СМАС лифтингом, коригујући доњу половину лица и врата.

Са медијалним подизањем, исправља се дивергенција средњих ивица мишића - изводи се такозвано подизање врата корзета. Ткива се исеку испод браде, поткожни мишићи се протежу до центра и формира се назначени угао врат-брада. Платизма је зашивена, кожа је зашивена.

Подизање врата са резом на леђима је релативно нова техника која се у свету пластичне хирургије користи тек 7-8 година. У земљама постсовјетског простора, таква операција није нарочито уобичајена - првенствено због своје новине и недостатка праксе међу специјалистима.

Подизање врата мезонитима је минимално инвазивна процедура са релативно кратким периодом опоравка. Захваљујући мезонитовима, који се састоје од полидиоксанона, ствара се нека врста оквира, који се постепено раствара у ткивима. Истовремено, мезонити стимулишу производњу колагена коже, тако да ефекат лифтинга траје и након што се оквир сложи. Постоје и друге нити оквира - Аптос. Њихов састав представља капролактон, па је ефекат лифтинга израженији.[2], [3]

Ендоскопско подизање врата спада у категорију нискотрауматских техника, јер се изводи помоћу ендоскопа. Такав лифт не захтева велике резове и значајно пилинг ткива. Међутим, ефекат ендоскопског подизања врата није ништа мањи од традиционалног подизања врата. Пункције за ендоскоп се праве у наборима иза ушију. Користи се општа анестезија, а лекар на монитору види цео ток операције: хирург врши редистрибуцију меких ткива, фиксира мишиће и затеже кожу у потребном правцу. Ендоскопско подизање врата се скоро увек изводи истовремено са липосукцијом браде и подизањем лица.[4]

Ласерско подизање врата се односи на нехируршке методе: сесија је безболна и релативно лака за извођење, а ефекат траје наводно до 2 године. Суштина методе лежи у дејству ласерског зрака на кожу, услед чега се стимулише производња колагена, а кожа почиње да се подмлађује. За одрживи ефекат потребно је извршити најмање три сесије ласерског лифтинга. Фракционо обнављање врата ЦО2 ласером је ефикасна опција лечења са дуготрајном ефикасношћу за пацијенте који првенствено имају опуштену кожу и боре заједно са пигментацијом површине коже.[5]

Радиофреквентна липосукција (РФАЛ) за контурисање врата и лица. То је сигуран поступак за постизање значајног смањења опуштености коже и масних наслага у врату браде и образа.[6]

Холивудско подизање врата је јединствена холивудска техника подизања врата коју су развили њујоршки пластични хирурзи. Ова техника омогућава ефикасно затезање браде и врата, ослобађање од опуштене коже, враћање младих црта врата и лица. Овај лифт за врат добио је холивудско име због велике популарности међу холивудским глумцима. Након захвата, пацијенти су се брзо вратили на посао, а ожиљци су остали невидљиви за друге. Холивудски лифт се ради не само у Сједињеним Државама, већ иу нашој земљи, пошто је техника постала распрострањена у већини светских клиника пластичне хирургије.

Комбинована употреба ултразвучне липосукције и платизмапластике са ограниченим резом за корекцију старења коже врата. Ова комбинована терапија је безболна и увек доводи до значајног побољшања угла цервико-браде.[7]

Контраиндикације у поступку

Хирург неће извршити подизање врата ако пацијент има следеће контраиндикације:

 • акутни инфективни и инфламаторни процеси, периоди погоршања хроничних инфламаторних патологија;
 • малигни и бенигни тумори и аутоимуни процеси;
 • оштећено згрушавање крви;
 • апсолутни губитак еластичности и тургора коже;
 • дијабетес;
 • декомпензоване болести срца и крвних судова;
 • алергијско расположење тела, акутни периоди алергијских реакција;
 • недовољна функција бубрега и / или јетре;
 • оштећење и обољење коже у подручју предложене операције.

Последице после процедуре

Неке последице након процедуре понекад се не могу избећи:

 • Хеморагије, хематоми, акумулације серозне течности су повезане са оштећењем ткива и откривају се као бол, модрице или ситни печати у пределу шивања, присуство густих нити иза ушних шкољки. У већини случајева, овај ефекат се може приметити у прва 24 сата након подизања врата. Ако се проблем открије касније, то погоршава прогнозу и може изазвати развој компликација - на пример, некрозе ткива.
 • Значајни хематоми или сероми, због ослобађања велике количине крви или серозне течности у ткиво, захтевају хируршку интервенцију. Они се уклањају кроз претходно направљене шавове, који се затим поново постављају.
 • Губитак косе у пределу операције подизања врата (иза ушних шкољки или у темпоралној зони) настаје услед оштећења фоликула длаке током захвата. По правилу, рестаурација косе се одвија без додатног учешћа лекара, неко време након подизања врата. Ако нема опоравка, лекар може препоручити трансплантацију косе.

Под одређеним условима, након подизања врата, развијају се не само привремене последице, већ и прилично озбиљне компликације. Иако се, према статистикама, то дешава релативно ретко.

Компликације после процедуре

 • Некроза коже се развија као резултат поремећеног протока крви узрокованог стањивањем ткива или прекомерном напетошћу линије шава. Након подизања врата, некротични процеси се чешће фиксирају у пределу иза ушних шкољки.
 • Приступ инфекције је могућ на позадини великог хематома или некротичних процеса. Поред тога, може доћи до инфекције када коса случајно уђе у подручје реза током шивања. Овај проблем се обично решава курсом антибиотика.
 • Прекомерна акумулација пигмента у кожи или депигментација се примећује са повећаном осетљивошћу коже, као и са формирањем обимних интрадермалних модрица.
 • Деформитет контуре лица може настати као резултат формирања хематома, померања подручја коже, оштећења површних мишића грлића материце, прекомерног уклањања масног ткива у пределу браде. Често такав проблем који се појавио током подизања врата захтева поновну хируршку интервенцију.
 • Формирање келоидног ткива у пределу ожиљака често се налази код пацијената са наследном предиспозицијом за такву компликацију. Код обичних људи, шав је нормално потпуно затегнут највише 10-12 месеци: као резултат тога, формира се обичан ожиљак. Ако дође до кршења у лечењу, онда келоидно ткиво расте у ожиљку. Да би се спречиле компликације, предиспозиција за келоидне израслине треба идентификовати још у фази планирања подизања врата или било које друге операције.

После поступка

У року од неколико дана након процедуре подизања врата, пацијент ће бити под надзором лекара, у стационарним условима. Са значајном нелагодношћу бола, мораће да узима лекове против болова. Углавном, благи вучни болови у пределу врата могу се осећати око 10-14 дана, након чега постепено нестају како рана зараста. Истовремено са болом, хематоми нестају, оток нестаје.

Шавови се уклањају 1-1,5 недеље након интервенције. Да би се убрзао опоравак ткива, лекар може прописати физиотерапију - пре свега, ова метода је неопходна за обнављање функције мишићног ткива врата.

Након подизања врата, лекар на пацијенту поставља моделерски завојни оквир, који се накнадно замењује посебним компресијским цервикалним корзетом. Мораће да се носи 3-4 недеље.

Додатни медицински савети могу укључивати:

 • током периода опоравка ткива након подизања врата, не можете ићи у купатило или сауну;
 • не узимајте врући туш или каду;
 • не можете посетити соларијум, сунчати се на плажи и пливати;
 • свака физичка активност треба ограничити (непожељно је трчати, скакати, носити тешке предмете, савијати се);
 • препоручљиво је спавати у лежећем положају, за ово можете користити висок јастук.

Ако се правилно придржавате свих савета лекара, онда ће се ризик од компликација након подизања врата смањити на нулу.

Коментара

Најчешће, пластични хирурзи пацијентима нуде подизање врата у три опције:

 • бочно подизање са затезањем ткива хоризонталним шивањем;
 • медијално подизање, које укључује вертикално шивање ткива, до центра врата;
 • мешовита верзија лифта - бочно-медијални тип.

Према речима стручњака, последња од ових метода је препозната као ефикаснија, јер се може користити за затезање свих опуштених ткива врата, што значајно утиче на тежину контура грлића материце.

Како сами пацијенти кажу, латерално-медијални лифтинг врата помаже да се буквално подмладе чак и жене старије од педесет година. Главни услов је одабрати добру клинику и оперативног хирурга који је квалификован и лиценциран за обављање оваквих корективних операција. Приликом одлучивања о процедури, важно је проверити и колико је савремена опрема укључена у процес интервенције. Ако пацијент има клинику одговарајућег нивоа, онда ће идеални резултати подизања врата бити:

 • угао између врата и браде ће се поравнати;
 • кожа ће бити заглађена, постаће еластичнија;
 • појавиће се јасне контуре грлића материце.

Боље је ако се подизање врата врши у комбинацији са подмлађивањем лица. У овом случају можете очекивати оптималан резултат подмлађивања.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.